VvE’s krijgen vanaf 2020 btw terug op teruggeleverde stroom van zonnepanelen

06-03-2019

Eigenaren van appartementen in een VvE hoeven vanaf 1 januari 2020 geen btw meer te betalen over de stroom die zij opwekken met zonnepanelen en terug leveren aan het elektriciteitsnet. Ook hoeven VvE’s voor deze zogeheten teruglevering en saldering geen administratie meer bij te houden om btw-aangifte te doen. Dit is goed nieuws voor VvE’s.

Aanpassing 

Dat komt door een aanpassing van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) van de Belastingdienst waarmee kleine ondernemers btw- vrijstelling krijgen. Tot nu toe was deze regeling niet van toepassing voor instellingen en verenigingen zoals VvE’s.

VvE’s 

In Nederland zit een op de vier particuliere woningen in een VvE. Bij deze verenigingen is veel animo om zonnepanelen aan te schaffen, vooral omdat ze vaak over grote platte daken beschikken die daar heel geschikt voor zijn. Stroom die de leden niet zelf gebruiken, kunnen ze terug leveren aan het elektriciteitsnet. Die kan verrekend (gesaldeerd) worden met de energierekening. Eigenaren van grondgebonden woningen hoeven daar nu al geen btw over te betalen. Dankzij de nieuwe regeling hoeven VvE’s dat per 1 januari 2020 niet meer, zolang zij onder de €1345,- btw per jaar blijven.

Aanschaf zonnepanelen
Helaas krijgen VvE’s de btw van de aanschaf en installatie van zonnepanelen niet terug. Terwijl eigenaren van grondgebonden woningen dit wel terugontvangen. Maar ook hier is inmiddels een motie voor ingediend. Dus wellicht wordt dit in de nabije toekomst ook gelijk getrokken en hebben VvE’s dan dezelfde voordelen.

Terug naar het overzicht