Verduurzamen VvE complexen te moeilijk

01-02-2019

Veel verenigingen van eigenaren lijken er moeite mee te hebben hun wooncomplex te verduurzamen. Dit komt met name door de regels omtrent besluitvorming en de beperkte financieringsmogelijkheden voor VvE's.

Amsterdam VvE ziet dit ook in de praktijk bij de VvE’s die ze beheren. 'Ook wij hebben voor een aantal VvE’s samen met het bestuur plannen gemaakt om te verduurzamen. Dit tot groot enthousiasme van vele bewoners' vertelt Charles Goebel. 'Uiteindelijk gingen deze plannen toch niet door de hierboven genoemde redenen, en dat is jammer.'  

Om grote uitgaven te doen wil je als bestuur draagkracht hebben. Daarnaast is voor de besluitvorming van nieuwe installaties zoals bijvoorbeeld zonnepanelen een grote (gekwalificeerde) meerderheid van stemmen nodig. 

Vaak is het aantal aanwezige eigenaars bij een vergadering niet groot genoeg om tot besluitvorming te komen. Daarnaast lijkt ook niet iedereen het belang van duurzaamheidsmaatregelen in te zien. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat mensen binnenkort hun woning gaan verkopen en daarom zelf geen baat meer hebben bij de plannen.

Amsterdam VvE B.V. oprichter Charles Goebel is bestuurslid van de BVVB (Branchevereniging VvE Beheerders) en bespreekt daar ook de mogelijkheden om het verduurzamen van VvE complexen makkelijker te maken.

Lees ook het artikel op NOS over dit onderwerp:  ‘Vve's luiden noodklok: verduurzamen te moeilijk’: https://nos.nl/l/2268081

Terug naar het overzicht