​AirBnB: Wel of niet toegestaan voor VvE’s in Amsterdam?

28-09-2017
​AirBnB: Wel of niet toegestaan voor VvE’s in Amsterdam?

U zult er vast over gelezen hebben in het nieuws. Er is de laatste tijd veel te doen over het wel of niet toestaan van het verhuren van een appartement via AirBnB binnen de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Hoe zit het nu eigenlijk, en wat betekent dit voor uw VvE? Zeker in Amsterdam is de controle erg groot.

Onlangs zijn er meerdere uitspraken gedaan door rechters over de AirBnB kwestie, maar ook voor bed & breakfasts. Daaruit blijkt dat u uw huis niet zomaar mag verhuren aan toeristen. Ook niet met toestemming van de gemeente.

Dit is het effect van de recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. Het verbiedt verhuur aan toeristen altijd, tenzij de VvE daar nadrukkelijk toestemming voor geeft.

Dit zei directeur Kees Oomen van belangenorganisatie VvE Belang erover in een gesprek op BNR Nieuwsradio: ‘Overlast is eigenlijk het meest genoemde probleem bij AirBnB. Je zult eerst moeten kijken wat erover in de akte staat. En als het niet mag, kunnen VvE’s eigenlijk vrij eenvoudig terugvallen op een boetesysteem en dan kun je zo’n eigenaar die het toch doet een boete opleggen.’

Conclusie:

Als de meerderheid van de VvE leden stemt tegen het verhuren van uw appartement via AirBnB, dan is het niet toegestaan. Als de meerderheid van de leden wel toestemmen, is toeristisch verhuur mogelijk. 

Bent u voornemens uw appartement aan toeristen te verhuren? Breng dit dan te allen tijde als agendapunt in op de vergadering. Zo voorkomt u problemen en eventuele boetes achteraf.

Terug naar het overzicht