4 Energiebesparende Maatrelegen Voor Uw VvE's

30-05-2017
4 Energiebesparende Maatrelegen Voor Uw VvE's

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in uw complex. Niet alleen zijn deze energiebesparende maatregelen voor VvE’s goed voor het milieu, ze leveren vaak ook geld op en de waarde van uw appartement is waarschijnlijk gestegen. Wanneer uw VvE besluit om energiebesparende maatregelen uit te voeren is het verstandig om een energiebesparingsadvies op te stellen. In dit advies krijgt u inzicht over de mogelijkheden, de opbrengsten en de kosten. Vaak zijn er subsidies vanuit de overheid beschikbaar voor energiebesparing.

Welke maatregelen kan uw VvE nemen om energie te besparen? We beschrijven er een aantal.

1. Verlichting

Tegenwoordig is ledverlichting erg populair. Logisch, want LED heeft vele voordelen. Zo gaat ledverlichting veel langer mee en is het veiliger dan andere verlichting. Vaak kan er voor meerdere kleuren en soorten licht gekozen worden, wat de sfeer in uw complex ten goede komt. Doordat LED prijstechnisch erg aantrekkelijk is en een kleinere hoeveelheid energie verbruikt dan oudere verlichting is het een goede optie om te besparen op energie.

2. Isolatie

Wist u dat 3 van de 4 woningen in Nederland nog niet goed geisoleerd is? Niet alleen kunt u uw huis beter isoleren, ook het gebouw van de VvE kan geisoleerd worden. Uw VvE kan bijvoorbeeld kiezen voor dakisolatie, gevelisolatie en vloer- of bodemisolatie. Hoe beter geisoleerd, des te energiezuiniger het gebouw is. En dat levert weer een grote besparing op.

Isolatie voor VvE’s zorgt ook voor een hogere comfort in uw appartement doordat u minder hoeft te verwarmen.

3. Beglazing

Om verder te bezuinigen op stook- en koelingskosten kan er geinvesteerd worden in isolatieglas. Zo is er dubbelglas. Dat bestaat uit twee glasplaten, met een kleine ruimte ertussen, die luchtdicht verbonden zijn. Er is ook HR+, HR++ en HR+++ isolatieglas. HR staat voor hoog rendement. Dat is dubbelglas met de beste warmte-isolatie en isoleert daarom beter dan dubbelglas. Bij het vervangen van dubbelglas door HR++ isolatieglas kan er al snel zo’n 300 m3 gas bespaard worden.

4. Zonnepanelen 

Als VvE kunt u besluiten om zonnepanelen te plaatsen op het appartementencomplex. Vaak zijn gebouwen met een groot en plak dak het meest geschikt. Een combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp kan bijvoorbeeld erg goed uitpakken. Als u als VvE het plaatsen van zonnepanelen overweegt, dan is het belangrijk dat u zich goed laat informeren.

Energiebesparingsadvies

Uiteraard zijn er nog meer energiebesparende maatregelen. Bent u benieuwd naar een passend energiebesparingsadvies? Wij kunnen u helpen energiebesparing op de agenda van de ledenvergadering te zetten.

Terug naar het overzicht